Het verhaal van Sophia:

'Dit was het ergste wat mij kon overkomen'

 

sophiaSophia (26) ontvluchtte de oorlog in haar geboorteland Oeganda. In de hoop op een beter leven kwam ze naar Nederland. Hier werd ze in een kamer opgesloten en gedwongen om seks te hebben met vreemde mannen.

‘Mijn jeugd werd bepaald door armoede en oorlog. De rebellen namen mijn broertjes mee om als kindsoldaten te vechten tegen de staat; mijn zusjes werden ingezet als seksslavinnen. Mijn moeder stierf, mijn vader kwam op een dag niet meer thuis. Om in leven te blijven, moest ik mezelf nuttig maken voor de rebellen. Verkrachting en mishandeling tekenden mijn leven, maar op een dag ontmoette ik een blanke man, Gabriel. Hij was de eerste man die me niet wilde misbruiken, maar me wilde helpen. “In Nederland woont een echtpaar dat geen kinderen kan krijgen”, zei hij. “Ik heb ze verteld over jou en ze willen je adopteren.” Ik geloofde hem.

Alles werd geregeld en al snel kon ik in een vliegtuig naar Nederland vertrekken. Hier kwam ik erachter dat Gabriel tegen me had gelogen. Het lieve echtpaar bestond niet. De realiteit was een klein, donker kamertje waarin ik met talloze mannen seks moest hebben. Gabriel liet me seksvideo’s zien om me voor te bereiden. Ik kon alleen maar overgeven. Gedwongen prostitutie was het ergste dat me kon overkomen. De schaamte en minachting die ik voor mezelf voelde, maakten me helemaal kapot. Ook lichamelijk ging het steeds slechter met me. Ik had vreselijke pijn in mijn buik en ze gaven me ‘medicijnen’ via een injectie in mijn arm. De drugs zorgden er voor dat ik gevoelloos werd. Niets kon me nog schelen.

Ik werd steeds zieker en kon niet meer werken. Uiteindelijk stopten ze me in een auto, reden een stuk en dumpten me ergens op straat. Mensen zagen me aan voor junkie, niemand nam me serieus. “Ik wil naar huis!”, zei ik tegen voorbijgangers op straat. Een oude vrouw wees me de weg naar het politiebureau. Daar drongen ze er op aan dat ik mijn hele verhaal vertelde en aangifte deed. Nu, vijf jaar later, heb ik nog altijd last van slapeloze, angstige nachten. Ik heb zware medicatie nodig. Niet alleen vanwege de trauma’s die ik heb opgelopen, maar ook vanwege het feit dat ik door de verkrachtingen hiv-besmet ben geraakt. Ik weet niet of ik me ooit weer veilig zal voelen, alles herinnert me aan de traumatische ervaringen. Iedere dag hoop ik op een nieuw begin.’

De verhalen van slachtoffers in onze campagne zijn waargebeurd. In onze campagne uitingen kiezen we er bewust voor om de identiteit van deze meisjes, jongens, vrouwen en mannen te beschermen. Daarom gebruiken we illustraties en geen foto’s.

Meer weten over mensenhandel? Kijk dan op www.ckm-fier.nl en www.mensenhandelweb.nl