Voor scholen

Als school kun je je ook inzetten om mensenhandel zichtbaar te maken. Want daders en slachtoffers van loverboys zijn overal, ook bij jou op school. Bespreek het thema loverboys met elkaar in de klas, wees alert op die ene leerling die zich de laatste tijd anders gedraagt en meld het wanneer je twijfelt of iemand slachtoffer (of dader) is. De kenmerken van slachtoffers vind je hier. Om het thema ‘loverboys’ bespreekbaar te maken in de klas, hebben wij een speciaal lespakket ontwikkelt dat bestaat uit een aantal onderdelen. Deze onderdelen zijn los van elkaar te bestellen en bij ieder onderdeel is een lesbrief opgenomen in het pakket. Als u geïnteresseerd bent in ons lespakket, kunt u contact met ons opnemen.

Escapevan
Onze Escapevan is een escaperoom op wielen! Stap je de Escapevan in, dan heb je precies tien minuten om te ontsnappen. Door verschillende puzzels op te lossen, vind je je weg naar de sleutel waarmee je naar buiten kunt. De Escapevan is ingericht als kamer van de zestienjarige Eva die in handen viel van een loverboy. In haar kamer vind je diverse verwijzingen naar die loverboy en de problemen die Eva kent. Ook vertelt ze haar verhaal, terwijl jij op zoek bent naar de manier om te ontsnappen. De Escapevan is een acht meter lange escaperoom die voor een dag of dagdeel op het schoolplein wordt gezet.

Theatervoorstelling ‘Offline’
De 14-jarige Veerle krijgt op Instagram veel aandacht van jongens. Eén van die jongens is de paar jaar oudere Tim. Ze hebben veel gemeen en hun online vriendschap groeit. Ze delen alles met elkaar, maar houden hun vriendschap voor de buitenwereld zoveel mogelijk geheim. Zeker als Tim vraagt om af te spreken en Veerle de moed bijeen raapt om hem te ontmoeten. Offline is een voorstelling over loverboys. Waar ze vroeger bij het schoolhek stonden, zitten ze nu online. Het publiek kijkt mee in de digitale wereld van de hoofdpersoon. De snelle schakelingen in de vertelling tussen de jonge Veerle en de volwassen Veerle laten het publiek op het puntje van hun stoel zitten. De kijker wordt daarbij geconfronteerd met de werkelijkheid achter het internetvriendje.

Documentaire
Presentator Nathan de Vries heeft samen met een aantal meiden van Fier een documentaire gemaakt over loverboyproblematiek. Een aantal slachtoffers vertellen hun verhaal, terwijl vijf bekende Nederlanders zich in de documentaire afvragen wat een loverboy precies doet. Deze documentaire leert de kijker hoe een loverboy te werk gaat, hoe je problemen kunt signaleren en waar je de juiste hulp kunt zoeken. Hier vindt u een preview van de documentaire.

Lesbrieven
Ter ondersteuning van de documentaire, de theatervoorstelling en de Escapevan zijn handige lesbrieven ontwikkeld, met onder meer ‘praatmateriaal’. Dit pakket geeft onderwijzers houvast bij een thema-les over de onderwerpen loverboyproblematiek, seksueel grensoverschrijdend gedrag en sexting. Scholieren maken kennis met de problematiek, krijgen begrip voor de situatie van de slachtoffers en leren hoe ze zelf kunnen signaleren en waar ze terechtkunnen met eventuele vermoedens en problemen rondom dit thema. Een inleiding van de lesbrief vindt u hier: Inleiding lesbrieven mensenhandel met een focus op loverboys

Meer weten over mensenhandel? Kijk dan op www.hetckm.nl